dissabte, 22 de setembre del 2007

Segona parada: Carrer dels Cavallers







Rómulo Sans explica en el seu llibre que la Teresa de Molins i Bach va néixer al carrer de Cavallers de Sant Pere. I ho diu com si no pogués ser d'altra manera. És clar, al carrer de Cavallers.

I jo em pregunto: ¿per què? ¿Que potser el carrer de Cavallers ja es deia així perquè s'hi concentraven les famílies de renom de la vila? ¿O té alguna cosa a veure amb el fet que -segons el mateix Rómulo Sans- Sant Pere fos conegut a l'Empordà pels seus ramats de cavalls?

A internet he vist que moltes ciutats tenen carrer de Cavallers: Barcelona, Tarragona, Lleida, València... I també nuclis més petits: Esparreguera, Dènia, Atzeneta del Maestrat, Palafrugell, ... El que no he sabut veure és, si en aquests llocs, el carrer de Cavallers té o no alguna significació nobiliària.

Una altra qüestió: segons Rómulo la Comtessa de Molins va néixer i viure en una casa de l'esmentat carrer, en una que té a la porta l'escut de la família. I aquí hi ha el problema. Hi ha un parell d'escuts en el carrer, en cases que tenen llinda. En canvi, sempre m'havien comentat que on va néixer la Comtessa era en una casa amb porta dovellada que sé que té una gran era a la part posterior, a tocar de les muralles (o dels que en queda).

Deixo el dubte aquí posat per si algú, de casualitat el llegeix, i me'n sap dir alguna cosa.

3 comentaris:

CdA Empúries ha dit...

Ginesta, n'he parlat amb en Jordi Barris, historiador, i és de l'opinió que le nom de Cavallers ve del fet que devia ser un carrer d'entrada de cavalls (el carrer és estret i devia haver-hi una porta petita a la muralla, potser fins i tot el Portalet). Per tant, no es refereix a les persones que hi vivien, sinó al lloc de pas.

Unknown ha dit...

Hola Ginesta!
No sé si això t'aportarà alguna informació rellevant o més confusió, però el carrer Cavallers del barri de Les Corts a Barcelona, sembla que prové de l'oposició amb el carrer de les Dames. Pots trobar la ressenya al web de l'ajuntament de Barcelona: http://www.bcn.es/nomenclator/

G ha dit...

Gràcies per les vostres informacions. Em seran molt útils.